neděle 9. prosince 2012

Kreslení není o talentu – naučte se to

Nesnáším, když něco kreslím, někdo za mnou přijde a řekne:

„Jé to je hezký“ – ano kompliment vždycky potěší, tahle část je ještě únosná, i když mám třeba pod tužkou strašnou patlanici, ale když to ještě pokračuje:
„Ty se máš, že ti jde kreslení, já chci mít taky takový talent“ – Tady bych zastavila, většina lidí si myslí, že se člověk s tím, že umí kreslit, už narodí, nebo že do toho vyroste, prostě že to přijde nějak samo a je to výsada pouze několika jedinců, co mají to štěstí a je to talent, pro ty z vás, co si tohle myslí mám však špatnou zprávu.

     Jako matematika

Kreslení je jako matematika, rozhodně se s touhle schopností nikdo nerodí a za jejím pochopením a ovládáním je spousta dřiny, ano pár šťastlivců to stojí mnohem méně práce než nás ostatní, ale to neznamená, že by to nikdo jiný nedokázal na stejné úrovni, jako ten šťastlivec, kterému stačí vynaložit menší úsilí. A tak nějak podobně funguje i kreslení.

      Jak začít?

Stejně jako matematika, je kreslení o tréninku (pokud nejste jeden z těch, co to zvládají z fleku, těch je ale ve skutečnosti minimum – já nikoho takového neznám, všichni známí, co umí kreslit, to mají vydřené)
Takže kreslete, pořiďte si blok, tužku a kreslete, dobré je vzít si nějakou jednu předlohu (třeba najít na internetu) a kreslit tu jednu samou věc, scenérii pořád dokola. (Je jedno jestli budete kreslit lidi, zvířata, architekturu, nebo něco úplně jiného) Pokaždé když dokreslíte, porovnejte výsledek s předlohou, najděte to, co vypadá jinak (ten nos je na originále trochu jinde, má jiný tvar) a když to kreslíte podruhé, snažte se na tyto věci zaměřit a udělat je lépe.

Dál jsou všelijaké placené kurzy. Tady je to trochu risk, můžete najít skvělého učitele, nebo jen vyhodit obrovské peníze za nic. Rozhodně se nenaučíte skvěle kreslit za den, ale delší trénink přináší ovoce. Důležité je nikdy si neříct „tohle je dobré“, ale snažit se stále zlepšovat.

      Chcete návody?

Napadlo mně sepsat seriál o tom, jak se co nejlépe naučit kreslit, z nejrůznějšími konkrétními typy návody co jak dělat a na co si dát pozor, sice nejsem profesionální umělec, ale s něčím pomoct určitě můžu. Jen nevím, zda by o tohle byl zájem? Kdyžtak se ozvěte do komentářů ;)

už starší obrázek, desetiminutová skica tužkou (všiměte si pozadí, účelem bylo zachytit charakter pozadí bylo tedy věnováno minimum práce)

2 komentáře:

  1. To je asi jako u všeho, bez práce nejsou... kresby? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tebou s tím že za kreslenim je dřina a že se prací vylepšuje ale nesouhlasím s tím že se s tim člověk nenarodí a že to neni o talentu. To podle mě je, protože ten kdo prostě neumí kreslit a nemá na to talent nikdy nebude kreslit tak jako ten co to umí a co talent má. Vždyť ti dobří malíři přeci museli mít něco víc, když jsou tak dobří. Ale je to jen můj názor a ten tvůj nechci urážet. Snad jsem tě neurazil

    OdpovědětVymazat